Międzynarodowy Kongres European College of Sport Sciences w Glasgow
W dniach 1 - 5. lipca 2024 w Glasgow w Szkocji odbył się międzynarodowy kongres European College of Sport Sciences, którego tematem przewodnim była poprawa wydajności sportowców, a także zdrowia społeczeństwa poprzez promowanie aktywności fizycznej. W kongresie wzieło udział wielu ekspertów nauk o sporcie z całego świata. Centrum Zdrowego Życia (CZŻ) reprezentowała dr Barbara Hall, która przedstawiła wstępne wyniki projektu naukowego realizowanego w CZŻ pod okiem prof. Aleksandry Żebrowskiej a tytulem jej wystąpienia było “Czy osoby trenujące dyscypliny wytrzymałościowe są bardziej narażone na rozwój prawdopodobnej alergii czy nietolerancji pokarmowej w porównaniu z populacją ogólną? (“Are endurance-trained athletes at higher risk of developing probable food allergy or intolerance than general population?”). Wstępne wyniki badania sugerują, że schorzenia te występują u sportowców częściej aniżeli w populacji ogólnej, co może być związane ze zwiększoną przepuszczalnością jelit indukowaną wysiłkiem o wysokiej intensywności, a także nieodpowiednią dietą czy stosowaniem suplementów sportowych. Do najczęściej zgłaszanych przes osoby trenujące pokarmów wywołujących reakcje należały: mleko krowie, zboża zawierające gluten oraz groch, a także suplementy węglowodanowe. Prawdopodobne alergie pokarmowe charakteryzujące się występowaniem reakcji alergicznych w okresie do 2 godzin od spożycia alergenu oraz uczuleniem, czyli podwyższonym we krwi poziomem specyficznych przeciwciał, wystąpiły prawie 15% badanych. U jednego z nich wykryto uczulenie na aż 10 pokarmów. Badania trwają i ich kolejnym celem będzie określenie efektów suplementancji probiotykiem na tolerancję pokarmów, stopień przepuszczalności jelit oraz stan zapalny u badanych.